Tożsamości, wzory redukcyjne i tw. sin i cos
Kamil: 1. Podaj wartości wyrażeń: sin240*, cos 120*, tg600*, sin 150*, cos210*, tg570*
2. W trójkącie ABC są dane:
a) BC=5, <BAC=30.
b) BC=12, <BAC=30 Oblicz promień okręgu opisanego w trójkącie.
3. W trójkącie ABC dane są AB=3+√3,BC=2√3, AC= 3√2. Wyznacz kąt β
4. Oblicz długość boku AC, jeżeli dane są:
a) AB=6, BC=8 oraz <ABC=60
b) AB=8, BC=10 oraz <ABC=60
5. W trójkącie dane są
a) AB=13, BC=5, AC=12
b)AB=5, BC=4, AC=3 Oblicz długość środkowej trójkąta z punktu C.
6. W równoległoboku ABCD dane są:
a) AB=6, AD=3 oraz długość przekątnej BD= 3√3
b) AB=12, AD=6 oraz dł. przekątnej BD=6√3. Oblicz długość drugiej AC
9 paź 16:48
Kamil: up
9 paź 18:51
Krzysiek60 : tg 600o= tg(3*180o+60o)= tg60 = ....
tg570= tg(3*180o+30o)= tg30o= ...
Pozostale patrz wzory redukcyjne
9 paź 20:14
9 paź 20:18
Krzysiek60 :

Zadanie nr 3
Ab≈4,732 BC≈4,64 AC≈4,243
S np ze wzoru Herona (pewnie meczarnia
2 sposob ze wzoru Carnota (wzor cosinusow
9 paź 20:36
Jolanta: 2)tw.sinusów
R=5
3)tw cosinus
(3
√2)
2=(2
√3)
2+(3+
√3)
2−2*2
√3*(3+
√3)cosβ
Kamil ciezko mi sie to pisze ,czego nie rozumiesz ? Po lewej stronie masz wzory
9 paź 20:47
Krzysiek60 :

W rownolegloboku zachodzi
e
2+f
2= 2(a
2+b
2
f
2= 2(a
2+b
2)−e
2
f=
√2(a2+b2)−e2
Wszystkie dane masz do zadania nr 6
9 paź 20:49
Krzysiek60 :

Zadanie nr 5
W trojkacie naprzeciwko wiekszego boku boku lezy wiekszy kat
s
c−−− dlugosc srodkowej
Pozostale srodkowe obliczysz sobie przez cykliczne przestawienie liter .
9 paź 21:00