oblicz sume oraz przekroj rodziny zbiorow
blondyn: oblicz sumę oraz przekrój rodziny zbiorów
1) An=(−1n,1n) n ∊ {1,2,3,...}
2) An=(1n,3 − 1n) n ∊ {1,2,3,...}
3) At={x∊R: x < 2t} t < 0
9 paź 14:14
ite:
| | −1 | | 1 | |
1) An=( |
| , |
| ) , n ∊ {1,2,3,...} |
| | n | | n | |
| | −1 | | 1 | | −1 | | 1 | | −1 | | 1 | |
czyli A1=( |
| , |
| ), A2=( |
| , |
| ), A3=( |
| , |
| ),... |
| | 1 | | 1 | | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | |
więc sumą tej rodziny zbiorów jest przedział (−1,1), a jej przekrojem {0}
9 paź 14:57
Pytający:
2)
∪An=(0,3)
∩An=(1,2)
3)
∪At=(−∞,1)
∩At=(−∞,0>
9 paź 15:45