Blee:
240 = 2
4*3*5
p
5−p = p(p
4 − 1) = p*(p
2−1)(p
2+1) = (p−1)*p*(p+1)*(p
2+1)
(p−1)*p*(p+1) jest to nic innego jak iloczyn trzech KOLEJNYCH liczb naturalnych ... przy czym
p−1 i p+1 są liczbami PARZYSTYMI

Co za tym idzie ... iloczyn (p−1)*p*(p+1) jest podzielny przez 2*3*4 = 2
3*3
Skoro p jest liczbą pierwszą ... to p
2+1 będzie liczbą parzystą, więc jest podzielne przez 2
Jeżeli:
a) p (mod 5) = 1 to (p−1) podzielne przez 5
b) p (mod 5) = 4 to (p+1) podzielne przez 5
Niech p (mod 5) = 2, wtedy p
2 (mod 5) = 4, więc (p
2+1) podzielne przez 5
Niech p (mod 5) = 3, wtedy p
2 (mod 5) = 4, więc (p
2+1) podzielne przez 5
czyli, jeżeli p jest liczbą pierwszą, to p
5 − p jest podzielne przez 240.
Więc tak ... to jest warunek WYSTARCZAJĄCY.
Czy jest koniecznym warunkiem? Oczywiście, że NIE ... niech p = 240 ... oczywistą oczywistością
jest, że 240
5 − 240 będzie podzielne przez 240