Granica
D3BIL: Wykazać z definicji, że
∀a ∈ (0, 1), limn→
∞ n√a=1
Wydaje się oczywiste ale nie mam pojęcia jak to zapisać żeby ćwiczeniowiec nie miał obiekcji
%: z definicji musimy pokazać, że:
∀
ε>0∃
N∀
n>N |a
n−g|<ε
najpierw zauważmy, że musi zachodzić:
n√a<1 (gdyby tak nie było to a≥1 co jest absurdem)
teraz ustalmy dowolne ε>0 i wskażemy żądane N
wystarczy, że:
|
N√a−1|<ε
−
N√a+1<ε
N√a−1>−ε
a>(1−ε)
N
przywołajmy teraz nierówność Bernoulliego:
jeżeli tylko zajdzie −ε≥−1, czyli ε≤1 to mamy:
(1−ε)
N≥1−Nε
najpierw wskażemy szukane N przy założeniu, że ε>1 (nie działa nierówność Bernoulliego)
wtedy gdy chcemy by było
N√a−1>−ε to wystarczy, że
N√a−1>−1>−ε
co zachodzi dla dowolnego N, bo
N√a jest dodatnie (w szczególności dla N=0)
w drugim przypadku ε≤1
a>(1−ε)
N≥1−Nε
a−1>Nε
| | 1−a | |
w szczególności można wskazać N=[ |
| ]+1, gdzie [x] oznacza cechę z x (część całkowitą |
| | ε | |
c.n.d.