Rozwiąż równanie
Smertf: (tg(x+y))2 + (ctg(x+y))2 = 1−2x−x2
8 paź 22:45
PW: Wskazówka
Jak wiadomo, dla u>0 prawdziwa jest nierówność
8 paź 22:51
Smertf: Czyli lewa strona jest ≥ 4 i co mi to daje
8 paź 22:53
Smertf: Muszę narysowac tę parabolę co jest po prawej stronie i prostą y=4, i rozwiązaniem będzie zbiór
tych x dla których ramiana paraboli będą na tą prostą?
8 paź 22:55
PW: Lewa strona jest większa bądź równa 2.
8 paź 22:57
Smertf: Kwadraty nic nie zmieniają?
8 paź 23:00
PW: Nie, kwadraty gwarantują dodatniość obu składników (żaden nie może być zerem, bo jeden jest
odwrotnością drugiego).
8 paź 23:02
Smertf: Próbowałem to rozwiązać przekształcając lewą stronę i doszedłem do czegoś takiego
((2/sin(2x+2y))2=−(x−1)(x+3)
8 paź 23:03
Smertf: I dalej nie wiem co zrobić...
8 paź 23:03
PW: Wiesz, sam pisałeś, że trzeba narysować tę parabolę po prawej stronie (jakie jest maksimum tej
funkcji?).
8 paź 23:05
Smertf: No w wierzchołku paraboli, czyli punkcie P(−1,2), czyli maksimum to 2
8 paź 23:11
PW: Oznacza to, że może mieć miejsce tylko równość L=P. Kiedy?
8 paź 23:14
Smertf: Czyli lewą stronę musze przyrównać do 2?
8 paź 23:14
Eta:
ZW prawej strony : x
w= −1 y
w= 1+2−1=2 ZW=(−
∞,2>
ZW lewej strony : tg
2(x+y)+U{tg
2(x+y)}≥2 , ZW=<2,
∞)
| | 1 | |
dla x=−1 tg2(−1+y)+ |
| =2 |
| | tg2(−1+y) | |
(tg
2(y−1)−1)
2=0 ⇒ tg(y−1)=1 v tg(y−1)= −1
y−1=π/4 v y−1= −π/4
| | π | | π | |
y=1+ |
| v y= 1− |
| i x= −1 |
| | 4 | | 4 | |
==========================
8 paź 23:14
Smertf: I dokończyć, i po zadaniu?
8 paź 23:15
Mila:
| | 1 | |
1) [tg(x+y)]2+ |
| ≥2 |
| | [tg(x+y)]2 | |
najmniejsza wartość lewej strony jest równa 2 jeśli tg(x+y)=±1
2) f(x)=−x
2−2x+1 − parabola skierowana w dół
f(−1)=−1+2+1=2 największa wartość f(x)
Obie strony równania mogą być równe tylko wtedy , gdy jednocześnie są równe 2.
Czyli x=−1 i tg(x+y)=±1
potrafisz dokończyć
8 paź 23:17
Smertf: Dziękuję wszystkim za pomoc
8 paź 23:18
PW: I tak wspólnymi siłami, metodą bez mała sokratejską, doszliśmy do prawdy, choć zadanie nie było
łatwe
8 paź 23:20
Eta:
8 paź 23:23
Mila:
No, jeszcze trzeba dać odpowiedź
8 paź 23:23
Smertf: Jeszcze raz dzięki wielkie
8 paź 23:25
Smerf: Próbuje ogarniać sam zadania, ale jeszcze się dobrze nie rozkręciłem tak żeby wszystko
ogarniać
8 paź 23:26