Wzory Viete'a
roccerrr1: x13 − x23 = x14 − x24
8 paź 20:50
roccerrr1: Wie ktoś jak przekształcić to we wzory viete'a
8 paź 20:51
Janek191:
x13 − x23 = x14 − x24
8 paź 20:52
roccerrr1: Tak, o taki zapis mi chodziło.
8 paź 20:57
Janek191:
Lewa strona z wzoru a3 − b3 = (a − b)*(a2 +a*b + b2)
Prawa strona
(a4 − b4) = ( a2 − b2)*(a2 + b2) ( a − b)*(a + b)*(a2 + b2)
8 paź 20:59
Janek191:
a4 − b4 = ( a − b)*(a + b)*( a2 + b2)
8 paź 21:01
Mila:
L=(x1−x2)*(x12+x1*x2+x22)
P=(x12−x22)*(x12+x22)=(x1−x2)*(x1+x2)*[(x1+x2)2−2x1*x2]
To już Ci wystarczy?
8 paź 21:02
Janek191:
a2 + b2 = ( a + b)2 − 2 a*b
8 paź 21:04
roccerrr1: Taaaak dzięki wielkie <3
8 paź 21:10