nierówności wielomianowe
gosć: (x−1)3 + 2x2 ≥4x+1
2x3 − 5x2 −x +6<0
8 paź 20:06
Tadeusz:
x3−3x2+3x−1+2x2−4x−1≥0
x3−x2−x−2≥0
podziel przez (x−2)
8 paź 20:19
Krzysiek60 : 2x3−5x2−x+6=0
W(1)= 2−5−1+6≠0
W(−1) = 2*(−1)3−5*(−1)2−(−1)+6 = −2−5+1+6=0
dzielisz teraz (2x3−5x2−x+6) : (x+1)
znajdujesz pozostale pierwiastki i wezyk
8 paź 20:19
Janek191:
2 x
3 − 5 x
2 − x + 6 = 0
x = 2 jest pierwiastkiem, bo 2*8 − 5*4 − 2 + 6 = 0
( 2 x
3 − 5 x
2 − x + 6) : ( x − 2) = 2 x
2 − x − 3
Δ = 1 − 4*2*(−3) = 25
| | 1 − 5 | | 1 + 5 | |
x = |
| = − 1 lub x = |
| = 1,5 |
| | 4 | | 4 | |
zatem
2 x
3 − 5 x
2 − x + 6 = 2*( x − 2)*(x + 1)*(x − 1,5) < 0
Dokończ
8 paź 20:23
gosć: W dzieleniu wychodzi reszta
8 paź 20:24
Janek191:
Tak, reszta = 0.
8 paź 20:26
Krzysiek60: Jakim cudem reszta skoro x=−1 to pierwiastek .Zle liczysz
8 paź 20:27