Wzrost
Pompka : Pan Piotr jest dokladnie o 1 metr wyzszy od swojej corki
Gdyby Pan piotr byl nizszy o 15 cm to bylby dwa razy wyzszy od corki
Jaki wzrost ma corka ? Jakie zapisac tutaj rownanie ?
x+1= 2(x+1−0,15)
x+1= 2(x−0,85)
x+1= 2x−1,7
−x= −2,7m (raczej niemozliwe teraz
8 paź 19:01
Pompka : Tutaj cos zle ulozylem rownanie . jak je prawidlowo zapisac ?
8 paź 19:23
iteRacj@:
zawsze na początku trzeba podać informację, co przyjmujesz za x
x − wzrost córki
x+1 − wzrost Piotra
gdyby Piotr był niższy o 15 cm, to byłby dwa razy wyższy od córki
x+1−0,15 = 2x
w Twoim równaniu jest dwa razy wyższy od siebie niższego o 0,15m
8 paź 19:23
Pompka : dziekuje bardzo
8 paź 19:24