Wypisz elementy zbioru
pwoooj: Przeszukałem internet i nie mogę znaleźć wyjaśnienia co należy zrobić kiedy jako wykładnik
potęgi jest zbiór.
Proszę o pomoc i wyjaśnienie.
Wypisz elementy zbioru 2A dla zbioru A =
a) A = {1, 2, 3}
b) A = {1, {2, 3}}
c) A = ∅
d) A = {∅}
8 paź 18:21
Dziadek Mróz:
Ja to rozumiem tak:
a)
2A = {2, 4, 8}
b)
2A = {2, ∅}
c)
2A = ∅
d)
2A = {∅}
8 paź 18:36
pwoooj: Okej, a jakieś wyjaśnienie do podpunktu b − czemu akurat {2, ∅}
8 paź 18:46
Pytający:
Może jednak chodzić o zbiór potęgowy:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Zbi%C3%B3r_pot%C4%99gowy
Wtedy:
a) 2
A={∅, {1}, {2}, {3}, {1,2}, {1,3}, {2,3}, A}
b) 2
A={∅, {1}, {{2,3}}, A}
c) 2
A={∅, A}={∅}
d) 2
A={∅, A}
8 paź 19:07
pwoooj: O super! Myślę, że o to właśnie chodzi. Dzięki wielkie Pytający
8 paź 19:39