W prostokątnym układzie współrzędnych zaznacz zbiór wszystkich punktów których w
k: W prostokątnym układzie współrzędnych zaznacz zbiór wszystkich punktów których współrzędne
spełniają układ nierówności |x=y|+2|y| >= 4
Mila:

|x−y|+2|y|≥ 4
y≥0 i x−y≥0⇔
1) y≥0 i x≥y ( obszar nad osią OX i pod prostą y=x)
wtedy mamy nierówność:
a) x−y+2y≥4⇔x+y≥4
y≥−x+4 obszar nad prostą y=−x+4
lub
b) y≥0 i x−y<0
y≥0 i x<y obszar nad osią OX i nad prostą y=x)
wtedy mamy nierówność :
y−x+2y≥4
lub
2) y<0 obszar pod osią OX
a) |y|=−y i x−y≥0 obszar pod prostą y=x
x−y−2y≥4
x−3y≥4
x−4≥3y
lub
b)y<0 i x−y<0
y<0 i x<y
y−x−2y≥4
−x−y≥4
−x−4≥y
y≤−x−4
Obszar bez wnętrza ABCD>