Rzut kostkami
Alice: Rzucamy szwscienna kostka 6 razy.
Jakie jest prawdopodobieństwo że otrzymano 3 różne wyniki?
( rozne jesli chodzi o wartości np tylko wartosci 2,4,6 lub 1,2,5 itd) Prosze o pomoc!
8 paź 16:47
Maciess: |Ω|=6
3=216
|A|=6*5*4=120
8 paź 16:59
Alice: Rzucamy 6 razy a nie 3!
8 paź 17:03
Maciess: o jejku, źle przeczytałem wybacz
8 paź 17:07
Alice: A wiesz jak dla szeciu? Ja dzis prezentowałam swoje rozwiazanie na zajeciach ale niestety było
błedne i musze poprawic
8 paź 17:14
Maciess: Moge przedstawić swoje, ale też nie jestem go pewien bo czasem brakuje mi intuicji w tych
zadankach.
Jeśli 3 mają być różne, to 3 muszą być takie same.
|Ω|=6
6
Znasz odpowiedź?
8 paź 17:23
Alice: Niestety nie znam
8 paź 17:25
Maciess: To czekamy aż ktoś mądrzejszy potwierdzi albo okrzyczy.
8 paź 17:26
Pytający:
Maciess, nie wiem, skąd wywnioskowałeś, że "3 muszą być takie same" (i żeby nie było, bez
krzyku).

Jeśli chodzi o dokładnie 3 różne wyniki (przykładowo: (1,1,1,1,2,3), (1,1,1,1,3,2),
(1,1,2,2,3,3), ale nie (1,1,1,2,3,4)), to będzie:
| |
// wybór 3 różnych wyników, które się trafiły |
| |
| | | | | |
(36− | 26+ | 16) // takich kolejności, że każdy z tych wyników wystąpił przynajmniej |
| | | |
raz (z zasady włączeń i wyłączeń), inaczej można to rozpisać:
3
6 // wszystkie możliwości dla tych 3 różnych wyników (w tym przypadki, gdy któryś z tych 3
różnych wyników się nie trafił, więc trzeba co nieco odrzucić)
| | | | | |
−( | 26− | 16) // minus przypadki, gdzie wypadły dokładnie 2 różne wyniki |
| | | |
| | | |
− | 16 // minus przypadki, gdzie wypadł dokładnie 1 wynik |
| | |
8 paź 17:53
Blee:
6 razy rzucamy ... więc mamy takie możliwości 'sprzyjające':
a) mamy 3 różne cyfry w tych rzutach przy czym występowanie każdej z cyfr to odpowiednio: 2, 2,
2
b) jak wyżej tylko rozkład jest: 3,2,1
c) jak wyżej tylko rozkład jest: 4,1,1
I teraz liczymy prawdopodobieństwo:
| | | | | | | | | |
P(A) = | * | * | * | (czyli wybieramy 3 kolory, obojętnie w jakiej są |
| | | | | |
kolejności po czym rozmieszczamy je dwukrotnie na polach)
| | | | | | | |
P(B) = 6*5*4* | * | * | (czyli wybieramy 3 kolory, przy czym kolejność jest |
| | | | |
istotna, pierwszy umieszczamy na 3 miejscach, drugi na dwóch, trzeci na trzecim)
| | | | | |
P(C) = 6* | * | (czyli pierwszy kolor wybieramy i umieszczamy na 4 miejscach, |
| | | |
pozostałe dwa kolory wybieramy i umieszczamy po jednym na wolne miejsce)
8 paź 17:54