Rozwiazac rownanie zespolone w postaci wykladniczej
rivit: Rozwiazac rownanie zespolone.
z4 = 9|z2|
Nie wiem jak zrobic tu symbol sprzężenia, ale po lewej stronie równania zamiast z ma być
sprzężenie z
8 paź 15:05
jc: Sprzężenie nie ma znaczenia. Sprzegasz obie strony i sprzeżenie znika.
z4=9|z|
|z|4=9|z|2, przykładamy do obu stron moduły.
|z| = 0 lub |z|=3
W pierwszym przypadku z=0 (oczywiste rozwiązanie),
w drugim przypadku z2=9, czyli z=3 lub z=−3 (łatwe do sprawdznia rozwiązania).
8 paź 15:13
rivit: Rozumiem, a jak by to wyglądało w postaci wykładniczej?
I dlaczego sprzężenie nie bedzie mieć znaczenia?
8 paź 15:15
jc: Oj, coś pomyliłem, ale teraz pokażę zgodnie z poleceniem.
z=reit
r4e−4it =9r2
r = 0 lub r = 3
w pierwszym przypadku z=0.
w drugim przypadku e−4it=1, czyli eit=1, −1, i, −i
co oznacza, że z=3, −3, 3i, −3i.
−−−
W moim pierwszym rachunku powinno być z4=81 zamiast z2=9, a dalej z=3, −3, 3i, −3i.
8 paź 15:22
rivit: Rozumiem.
dzieki
8 paź 15:27