okregi
okregi:

Uwzględnij dane przedstawione na rysunku i oblicz długość cięciwy AB.
Troche mi rysunek nie wyszedl ale:
Czarna kropka to srodek okregu
Kąt środkowy 2α wyznacza ten trójkąt zielony
Promień wynosi r
A, B to podstawa trojkata
Ten trojkat nie wychodzi poza okrag
8 paź 15:03
the foxi:
r, |AB|>0
z rysunku wynika, że 2α∊(0;π) ⇒ α∊(0;π/2)
twierdzenie cosinusów
r2+r2−2r2*cos(2α)=|AB|2
2r2(1−cos(2α))=|AB|2
2r2*2sin2α=|AB|2
|AB|=√4r2sin2α=2rsinα
8 paź 15:14
okregi: A co jesli nie mialam twierdzenia cosinusow?
8 paź 15:24
ite:

α i 2α kąty wpisany i środkowy oparte na tym samym łuku AB.
Jeśli nie miałe/aś tego twierdzenia, to obliczasz najpierw kąt
90o−α, potem z trójkąta
równoramiennego
α.
| |AB| | |
w trójkącie prostokątnym ABC: |
| = sin α |
| 2r | |
więc |AB|=2r*sin α
8 paź 15:50
okregi: Racja, wielkie dzięki!
8 paź 19:19