Postać trygometrczyna liczb zespolonych
Matematyczny świr : Zamienić z postaci kartezjańskiej na postać trygometryczną
10i=
Użyłem wzoru
x+iy=|Z|(cosα+isinα)
|Z|=10
z racji że
cosα=x/|Z|
sinα=y/|Z|
z tego że x=0 to cosα nie istnieje
a sinα=Pi/2
więc
10i=10isin(Pi/2)
a w odpowiedziac jest
10i= 10(cos(Pi/2)+sin(Pi/2)
Więc gdzie w którym miejscu popełniłem błąd i dlaczego ?
8 paź 11:08
PW: Jak to "z tego że x=0 to cosα nie istnieje "?
| | π | |
cosα=0 oznacza, że α= |
| (nie tylko, ale tu rozpatrujemy α∊[0, 2π). |
| | 2 | |
8 paź 11:14
PW: Dokładniej:
Mamy znaleźć taki kąt α, że
cosα=0 i sinα=1.
| | π | |
Na przedziale [0, 2π) ten układ równań ma jedno rozwiązanie α= |
| . |
| | 2 | |
8 paź 11:18
PW: Ale prawdę mówiąc zadanie było banalne, niepotrzebnie stosowałeś formalny wzór. Gdybyś zobaczył
| | π | |
punkt (0, 10i) w układzie współrzędnych, to od razu byłoby widać, że α= |
| |
| | 2 | |
8 paź 11:39
Matematyczny świr : @PW
Nie wiem dokładnie co masz na myśli
Czy mógłbyś mi to pokazać ?
8 paź 11:48
PW: Na tzw. płaszczyźnie zespolonej kąt α to kąt między półprostą R+ (dodatnią półosią liczb
rzeczywistych) a półprostą przchodzącą przez (0, 0) i (x, y).
Nasz punkt (x, y) = (0, 10). Narysuj i zobacz ten kąt
8 paź 11:56
Matematyczny świr : Dzięki już widzę
8 paź 12:49