Zadania do przećwiczenia przed sprawdzianem
Sebastian Porowski: Dzień dobry
W dniu jutrzejszym mam sprawdzian otrzymałem zadania do przećwiczeni
proszę o pomoc w ich rozwiązaniu :
1. Sprawdź przez odpowiednie obliczenia, czy trójkąt ABC jest prostokątny: A(6,0), B(−4,−4),
C(−12,16).
2. Narysuj w układzie współrzędnych okręgi:
O1: x2−14x+y2 – 4y+4=0 i O2: x2+10x+y2 +6y+9=0
Określ ich wzajemne położenie.
3. Dany jest kwadrat o wierzchołkach : A(5, −4), B(5, 0), C(1,0), D(1,− 4).
a) narysuj obraz kwadratu ABCD, który otrzymujemy poprzez przesunięcie o wektor [−2, 5]
b) narysuj obraz kwadratu ABCD w symetrii środkowej o środku O(0,0)
c) narysuj obraz kwadratu ABCD w symetrii osiowej względem osi OX.
8 paź 08:33
trygonometria: 1. Napisz równania prostych AB, BC, AC i sprawdź współczynniki a, czy któraś para prostych jest
prostopadła − jeśli nie, masz koniec zadania, jeśli tak liczysz długości odcinków |AB|, |BC|,
|AC| i z Pitagorasa sprawdzasz czy a2+b2=c2
2. Zapisz podane równania w innej postaci (wzorki na środek okręgu, promień) i narysuj − na tej
podstawie odczytasz położenie bez problemu
3. Rysujesz kwadrat o podanych współrzędnych i następnie:
a) przesuwasz o 2 jednostki w poziomie w lewo, o 5 w pionie w górę
b) symetria środkowa względem O=(0,0) − zwróć uwagę, że jest to kwadrat... więc?
c) odbijasz symetrycznie względem osi OX
8 paź 08:47
Sebastian Porowski: 1Wykonane
2 Nie mam pojęcia jak to zapisać w innej postaci
3 a)zrobione
b) Czyli przerzucam ten kwadrat pod os y i zmieniam współrzędne na przeciwne
czyli a=(−5,4) b= (−5,0) , c=(−1,0) , d= (−1,4)?
c) wszystkie x zmieniam na przeciwne?
8 paź 09:23
ICSP: x
2 + y
2 + Ax + By + C = 0
S(a,b) − środek okręgu
r − promień okręgu
są na to wzory :
r =
√a2 + b2 − C
8 paź 09:29
SEBASTIAN POROWSKI: ICSP
Czyli a=7 b=2
R= √69
8 paź 09:34
SEBASTIAN POROWSKI: Środek okregu=( 7,2)
8 paź 09:34
SEBASTIAN POROWSKI: Jak rozwiązać 3?
8 paź 09:35
ICSP: R = √49 + 4 − 4 = 7
3 masz zrobione.
8 paź 09:42
Sebastian Porowski: Czy te rozwiązania w 3 ,które podałem są poprawne?
8 paź 09:45
ICSP: Tak
8 paź 09:47
ICSP: a nie jednak nie .
W symetrii osiowej względem osi OX zmieniasz znak przy 2 współrzędnej, nie przy pierwszej.
8 paź 09:48
Sebastian Porowski: Czyli zawsze jak mam symetria środkowa względem O=(0,0) po prostu
zmieniam wszystkie współrzędne na przeciwne?
I jak mam w treści :"odbijasz symetrycznie względem osi OX :"
to zawsze wszystkie x we współrzędnych zamieniam na przeciwne?
Przepraszam za banalność pytań.
8 paź 09:50
ICSP: Masz punkt X(x,y).
Symetria względem osi OX : zmieniasz znak przy drugiej współrzędnej : (x , −y)
Symetria względem osi OY : zmieniasz znak przy pierwszej współrzędnej : (−x , y)
Symetria względem początku układu współrzędnych(punkt (0,0)) :
zmieniasz znak przy obu współrzędnych : (−x , −y)
8 paź 09:53
Sebastian Porowski: ICSP dziękuje bardzo za wyczerpującą odpowiedź
8 paź 09:55
Sebastian Porowski: Jak określa się wzajemne położenie okręgów?
8 paź 09:55
8 paź 09:57
Sebastian Porowski: Dzięki za pomoc. Wracam do rozwiązywania zadań.
8 paź 10:03