trygonometria
trygonometria: Wykaż, że (2sin2α−1)(2sin2β−1)=cos2(α+β)−sin2(α−β)
8 paź 08:30
ICSP: | | 1 + cos[2(α + β)] | | 1 − cos[2(α − β)] | |
P = cos2(α + β) − sin2(α − β) = |
| − |
| = |
| | 2 | | 2 | |
| | cos[2(α + β)] + cos[2(α − β)] | |
= |
| = cos(2α)cos(2β) = |
| | 2 | |
= (2sin
2α − 1)(2cos
2β − 1) = L
8 paź 09:18
ICSP: Wyjaśnienia:
1 równość : wzory cos
2x = U{1 + cos2x} , sin
2x = U{1 − cos2x}
2 równość : oczywista
| | x + y | | x−y | |
3 równość : wzór cosx + cosy = 2cos( |
| )cos( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
4 równość : patrz II wzór z równości pierwszej.
Edit: w ostatniej linijce zamiast cos
2β powinien być kwadrat sinusa kata β.
8 paź 09:22
jc: Na początku wzory na kosinus i sinus sumy, a na koniec jedynka trygonometryczna.
Lewa strona = (cos a cos b − sin a sin b)2 − (sin a cos b − cos a sin b)2
= cos2a cos2b + sin2a sin2b − sin2a cos2b − cos2a sin2b
=(cos2a − sin2a)(cos2b − sin2b) = (2cos2a − 1)(2cos2b − 1)
8 paź 10:06
jc: Oczywiście prawa strona, nie lewa.
8 paź 10:19