Oblicz
Evi: log35 x − 3log2 5+4≤0
7 paź 21:26
the foxi:
dziedzina: x>0
t=log5x
t3−3t2+4≤0
7 paź 21:30
Evi: Do tego też doszłam, ale co dalej, podstawianie?
w(−1) = −1 −3 + 4 = 0
t3 − 3t2 + 4 : (t+1) = t2 − 4t + 4
t2−4t+4≤0
tak?
7 paź 21:42
Evi: t3 − 3t2 + 4 = (t+1)(t2 − 4t +4) = (t+1)(t−2)2.
czyli t to będzie 2 i −1?
7 paź 21:44
the foxi:
2 oraz −1 to miejsca zerowe
a Ty masz do rozwiązania nierówność
rysuj wężyk i do dzieła
7 paź 21:46
Evi: Fakt, czemu wzięłam to za równanie to nie wiem, ale jaki wężyk? ;−;
7 paź 21:52
the foxi:

taki jest ogólny sposób rozwiązywania równań wielomianowych
1) zaznaczasz na osi x miejsca zerowe
2) sprawdzasz, czy współczynnik przy najwyższej potędze jest większy czy mniejszy od zera − u
nas większy, więc w +
∞ zaczynamy rysowanie od góry
3) lecisz z wykresem aż do pierwszego napotkanego miejsca zerowego − u nas jest to 2
4) sprawdzasz krotności pierwiastków − 2 jest dwukrotnym pierwiastkiem danego wielomianu, więc
'odbijamy' się od dwójki
5) potem lecimy aż do −1 − −1 jest tylko jednokrotnym pierwiastkiem, więc przebijamy się na
drugą stronę
6) nie mamy więcej miejsc zerowych, wykres leci w −
∞
korzystając z wykresu podaj rozwiązanie nierówności
7 paź 21:59