Liczby zespolone
głąb z matmy :D: Mógłby ktoś zrobić te 2 zadania?
1+i/z = 2−3i/z(sprzężone)
(1+i)z+3(z−1) = 0
7 paź 21:21
Leszek: | | 3 | |
b) z+iz +3z −3=0 ⇔ z( 4+i) = 3 ⇒ z= |
| = ..... |
| | 4+i | |
mnozymy licznik i mianownik przez ( 4 −i)
7 paź 21:35
Mila:
2)
(1+i)*z+3z−3=0
z*(1+i+3)−3=0
z*(4+i)=3 /*(4−i)
z*(16−i
2)=3*(4−i)
z*17=12−3i
| | 1+i | | 2−3i | |
1) |
| = |
| taki zapis |
| | z | | z* | |
7 paź 21:38
Wojtek: w8 a z+iz+3z to nie 5z+i tzn czemu 4 a nie 5
7 paź 21:40
Wojtek: dobra już wiem hah
7 paź 21:40
głąb z matmy :D: Tak w 1. jest taki zapis
7 paź 21:42
głąb z matmy :D: @mila a dlaczego tam jest mnożenie (4−1) nie wystarczyło podzielić?
7 paź 21:46
Leszek: Tam jest mnozenie przez ( 4 − i ) , aby w mianowniku byla wartosc rzeczywista bo :
( 4 + i )*( 4 − i ) = 17
7 paź 21:49
głąb z matmy :D: no dobra ale jak zrobię twoją metodą to wydzodzi 12i/17 a jak mili to 12−3i/17
7 paź 21:51
głąb z matmy :D: no leszek masz racje ale mi chodziło o mili przykład
7 paź 21:52
Leszek: Sprawdz dokladnie jest ten sam wynik ! ! !
3( 4 − i ) = 12 − 3 i
7 paź 21:53
głąb z matmy :D: dobra jestem debilem
7 paź 21:53
głąb z matmy :D: sorki haha a macie ten drugi przykładzik? XD
7 paź 21:53
Leszek: Napisz poprawnie ! ! Mila Cie juz pytala ! !
7 paź 21:55
głąb z matmy :D: No napisałem że o taki przykład chodzi
7 paź 21:56
Leszek:
| | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | |
i( |
| + |
| ) = 1⇔ |
| + |
| = − i |
| | z | | z* | | z | | z* | |
z
* + 3z = −i l z l
2
podstaw : z= x +iy , z
* = x− iy
7 paź 22:09