n3 | n | |||
Wykaż, że jeśli n jest liczbą całkowitą podzielną przez 3, to | − | jest również | ||
162 | 18 |
n3 | n | n3−9n | n(n−3)(n+3) | ||||
− | = | = | |||||
162 | 18 | 162 | 162 |
3k(3k−3)(3k+3) | 81k(k−1)(k+1) | (k−1)k(k+1) | |||
= | = | ||||
162 | 162 | 2 |
27k3 | 3k | k3−k | (k−1)*k*(k+1) | |||||
L= | − | = | = | =......... i komentarz | ||||
162 | 18 | 6 | 6 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |