Liczby zespolone - Równania
głąb z matmy :D: heja pomóżcie mi z tymi zadankami

1+i/z = 2−3i/z(sprzężone)
(1+i)z+3(z−1) = 0
(z+2)
2=(z(sprzężone)+2)
2
nie wiem przeważnie do połowy robię i w sumie nie wiem czy dobrze, dlatego jakaś dobra
duszyczka mogłaby to ładnie rozpisać?
Dziękuje bardzo za pomoc!
7 paź 20:44
Adamm:
(z+2)2 = (z*+2)2
z+2 = z*+2 lub z+2 = −z*−2
z = z* lub z+z* = −4
z∊R lub 2Re(z) = −4
z∊R lub Re(z) = −2
7 paź 20:50
głąb z matmy :D: @adamm jezu masz racje xD a ja chciałem to obliczać haha
7 paź 20:52
głąb z matmy :D: A pozostałe ktoś coś?
7 paź 20:58
głąb z matmy :D: Proszę kochani! xD
7 paź 21:07
Janek191:
2) (1 + i) z + 3 ( z − 1) = 0
z = a + b i
więc mamy
(1 + i)*( a + b i) + 3 *( a − 1 + b i ) = 0
a + b i + a i − b + 3 a − 3 +3b i = 0
(a − b) + ( a + b) i = (3 − 3 a) − −3b i
zatem
a − b = 3 − 3 a i a + b = − 3 b
4a − b = 3
a + 4 b = 0 ⇒ a = − 4b
− 16 b − b = 3
− 17 b = 3
dlatego
| | 12 | | 3 | |
z = a + b i = |
| − |
| i |
| | 17 | | 17 | |
=============================
7 paź 21:40
Janek191:
2) (1 + i) z + 3 ( z − 1) = 0
z = a + b i
więc mamy
(1 + i)*( a + b i) + 3 *( a − 1 + b i ) = 0
a + b i + a i − b + 3 a − 3 +3b i = 0
(a − b) + ( a + b) i = (3 − 3 a) − −3b i
zatem
a − b = 3 − 3 a i a + b = − 3 b
4a − b = 3
a + 4 b = 0 ⇒ a = − 4b
− 16 b − b = 3
− 17 b = 3
dlatego
| | 12 | | 3 | |
z = a + b i = |
| − |
| i |
| | 17 | | 17 | |
=============================
7 paź 21:40
Janek191:
2) (1 + i) z + 3 ( z − 1) = 0
z = a + b i
więc mamy
(1 + i)*( a + b i) + 3 *( a − 1 + b i ) = 0
a + b i + a i − b + 3 a − 3 +3b i = 0
(a − b) + ( a + b) i = (3 − 3 a) − −3b i
zatem
a − b = 3 − 3 a i a + b = − 3 b
4a − b = 3
a + 4 b = 0 ⇒ a = − 4b
− 16 b − b = 3
− 17 b = 3
dlatego
| | 12 | | 3 | |
z = a + b i = |
| − |
| i |
| | 17 | | 17 | |
=============================
7 paź 21:40
Janek191: 1) Napisz porządnie, bo nie wiadomo co tam jest.
7 paź 21:42
7 paź 21:44
Mila:
1)
(1+i)*z
*=(2−3i)*z
z=x+iy, x,y∊R
(1+i)*(x−iy)=(2−3i)*(x+iy)
po wymnożeniu i porównaniu
brak rozwiazań.
7 paź 22:41