Geometria
Aga: W trójkąt prostokątny ABC o kącie prostym przy wierzchołku B, wpisano okrąg. Niech D oznacza
punkt, w którym ten okrąg jest styczny do przeciwprostokątnej. Wykaż, że AB*BC=2*AD*DC
Bardzo proszę o pomoc.
7 paź 17:31
Eta:

Najpierw wykazujemy ,że P(ABC)=x*y
| | (r+x)*(r+y) | |
P(ABC)=P= |
| ⇒ 2P= r2+rx+ry+xy |
| | 2 | |
i P= r
2+rx+ry
to: 2P=P+xy ⇒ P=x*y = |AD|*|DC|
| | |AB|*|BC| | |
to |
| =|AD|*|DC| ⇒ |AB|*|BC|=2|AD|*|DC| |
| | 2 | |
====================
c.n.w.
7 paź 21:00
Mila:

1) a=r+y
b=r+x
|EA|=|AD=y| i |CD|=|CF|=x
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
PΔABC=r2+ |
| y*r+ |
| y*r+ |
| (x+y)*r+ |
| x*r= |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
=r
2+(x+y)*r
3) a*b=(x+r)*(y+r)
a*b=x*y+xr+yr+r
2⇔
a*b=x*y+
[(x+y)*r+r2]
a*b=2*x*y
===========
cnw
7 paź 21:14
Eta:
7 paź 21:15