tryg
tryg: Wiedząc, że tgα=3 oblicz wartość wyrażenia:
| | sinαtgα+cosαtgα | |
b) |
| |
| | 2cosα−3sinα | |
| | cosα−3sinα | | 1 | |
c) |
| + |
| |
| | sinα+3cosα | | tgα | |
Proszę o jakieś wskazówki, nie mam zupełnie pomysłu jak zacząć.
7 paź 17:15
tryg: | | sin2α+sin(π−α)cosα+8cos2(π+α) | |
d) |
| |
| | 2sin2α+sinαcos(π+α)+cos2α | |
7 paź 17:26
tryg: Podpunkt c) już zrobiłam.
7 paź 17:26
tryg: ?
7 paź 18:12
tryg: ?
7 paź 19:18
kizdra: a zamien cos na cos=sin/tg
7 paź 19:23
Eta:
b) ze względu na tangens cosa≠0 i tga=3 i tga= sina/cosa
dzielimy licznik i mianownik przez cosa otrzymując
| | tga*tga+tga | | 3*3+3 | |
W= |
| = |
| =.......... dokończ |
| | 2−t3ga | | 2−3*3 | |
7 paź 21:04
tryg: Dziekuje bardzo za pomoc! A jakis pomysl moze na przyklad d)?
7 paź 21:51
Eta:
sin(π−α)= sinα , cos(π+α)= −cosα , to cos
2(π+α)= cos
2α
ze względu na tangens cosα≠0
dzieląc licznik i mianownik przez cos
2α
otrzymasz:
| | sin2α+sinαcosα+8cos2α | |
z wyrażenia : W= |
| = |
| | 2sin2α−sinα*cosα+cos2α | |
| | tg2α+tgα+8 | |
= |
| =............. podstaw za tgα=3 i oblicz....... |
| | 2tg2α−tgα+1 | |
7 paź 22:00
nienawidzetrygonometerii: Faktycznie, dziekuje bardzo jeszcze raz!
7 paź 22:27
Eta:
7 paź 22:48