Oblicz różnicę pól kwadratu i prostokąta
Kasia: Pewien kwadrat na obwód tej samej wielkości co prostokąt o bokach a i b. O ile pole tego
kwadratu jest większe od pola tego prostokąta?
7 paź 16:45
Blee:
c −−− długość boku kwadratu
P
prostokąta = a*b
| | (a+b)2 | |
Pkwadratu = c2 = |
| |
| | 4 | |
więcej się nie policzy jeżeli nie znamy PROPORCJI pomiędzy a i b.
Zauważ, że różne prostokąty (o takim samym obwodzie) będą miały różne pola
7 paź 17:07
Kasia: O to mi właśnie chodziło

Dziękuję bardzo!
7 paź 17:09
PW: Może autor chciał takiej odpowiedzi:
| | a2+2ab+b2 | | a2−2ab+b2 | | (a−b)2 | |
Pkwadratu−Pprostokąta = |
| − ab = |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
8 paź 11:50