wykres funkcji
00000: | | log3x | |
Jak narysować wykres funkcji f(x)= |
| ? |
| | log9x | |
Mam już wyznaczoną dziedzinę: x∊(0,1)(1.+
∞), tylko jak to teraz przekształcić, żeby narysować
wykres?
7 paź 16:29
Adamm:
f(x) = log93 = 1/2
7 paź 16:30
Blee:
Adamm ... nie do końca:
natomiast ty chcesz tutaj:
| | logcb | | | | logac | |
logab = |
| = |
| = |
| |
| | logca | | | | logbc | |
więc masz f(x) = log
39 = 2
7 paź 16:33
Blee:
można było też po prostu:
| | log3x | | log3x | | 1 | |
f(x) = |
| = |
| = |
| = 2 |
| | log9x | | (1/2)*log3x | | 1/2 | |
7 paź 16:34
00000: Dziękuję!

Mam tylko pytanie, co dokładnie dzieje się w tym miejscu:
7 paź 17:06
Blee:
a druga nierówność przez Ciebie napisana jest BŁĘDNA

Nigdzie tak nie napisałem
7 paź 17:07
00000: Czy jest na to jakiś wzór? Bo jeśli jakaś liczba stoi przed log to jest tak, ze dopisujemy ją
jako potęga
| | 1 | | 1 | |
przy x, że tak powiem, czyli np. |
| log3x= log3 x |
| , jak to dokładnie z tym jest, |
| | 2 | | 2 | |
bo ciągle
mam z tym problem
7 paź 17:10
00000: Dzięki!
7 paź 17:12