Układ kartezjański w przestrzeni - iloczyn kartezjański
Quebo123: Mam narysować iloczyn kartezjański zbiorów:
A = [0,1], B=[0,2], C=[0,3]
Wiem że wyjdzie z tego prostopadłościan, tylko mógłby mi ktoś objaśnić jak te punkty zaznaczać,
bo kompletnie nie mam pomysłu
7 paź 13:57
Quebo123: ktoś coś
7 paź 18:39
Pytający:
Zależy jaki iloczyn kartezjański, w sensie w jakiej kolejności występują te zbiory.
Przykładowo:
⨯(A, B, C)={(x,y,z)∊ℛ
3: 0≤x≤1 ∧ 0≤y≤2 ∧ 0≤z≤3}
⨯(B, A, C)={(x,y,z)∊ℛ
3: 0≤x≤2 ∧ 0≤y≤1 ∧ 0≤z≤3}
Zapisu "⨯(A, B, C)" użyłem, coby było wiadomo, że chodzi o trójargumentowy iloczyn kartezjański
(
https://en.wikipedia.org/wiki/Cartesian_product#n-ary_Cartesian_product ).
Bo dla binarnego mamy:
(A⨯B)⨯C⊂ℛ
2⨯ℛ,
A⨯(B⨯C)⊂ℛ⨯ℛ
2,
czyli nic z ℛ
3.
7 paź 19:25
Adamm:
Niektórzy przyjmują dla prostoty że ℛ2⨯ℛ = ℛ3 etc
7 paź 19:26
Pytający:
Ano kwestia umowy/konwencji, acz skoro nic o tym nie wspomniano i nie jest to (chyba)
powszechne − wolę nic nie zakładać.
7 paź 19:31