pomocy
birzyk: W pałacu jest 35 kwadratowych komnat (rysunek). Król
ma zamiar wyburzyć niektóre wewnętrzne ściany
powiększając komnaty. Postawił warunek, że po tej
operacji wszystkie komnaty mają mieć ten sam obwód,
ale mają powstać co najmniej dwie komnaty różnych
kształtów. Jaka jest największa możliwa liczba komnat,
przy której powyższe warunki są spełnione?
rysunek prostokąt 5x7.
7 paź 13:23
Pytający:

11
Komnaty 2−kwadratowe o obwodzie 6 odpadają, bo nie ma innych komnat o obwodzie 6 oraz
35=17*2+1, więc zostałaby komnata 1−kwadratowa o obwodzie 4 (o ile w ogóle pionową i poziomą
orientację komnat 2−kwadratowych można traktować jako różne kształty).
Więc patrzymy na komnaty 3−kwadratowe, każda ma obwód równy 8 (bez względu na kształt), ale 35
nie jest podzielne przez 3, więc z samych 3−kwadratowych nie da rady. Jednak jest jeszcze
pokój 4−kwadratowy o obwodzie 8 (kwadrat 2x2). Równanie 3x+4y=35 już ma rozwiązania naturalne:
x=9, y=2 lub x=5, y=5 lub x=1, y=8. Wybieramy to o największej sumie x+y (liczbie komnat),
próbujemy narysować i przykładowo masz to co wyżej.
Więcej się nie da na podanych warunkach, bo wszystkie komnaty 2−kwadratowe i 3−kwadratowe
| 35 | |
rozpatrzyliśmy oraz |
| <11. |
| 4 | |
7 paź 17:10