Monety
Pompka : Pani
iteracj@ moze taka ballada w podziecie za dotychczasowa pomoc i prosba o
jeszcze
https://www.youtube.com/watch?v=KzqC5oAhTPQ&index=19&list=RDxcRs_efVnMw
W portmanece jest x zlotowek i monety o nominalach 20 gr i 2 zlote
dwudziestogroszowek jest 3 razy wiecej niz zlotowek a dwuzlotowek jest o 5 mniej niz
dwudziestogroszowek
Jaka laczna wartosc maja monety
A) 20 groszowe
B) monety 2 zlotowe
A) skoro jest x zlotowek to dwudziestogroszowek bedzie 3x
20 groszowki beda mialy wartosc W= 0,2*3x= 0,6x zl
B) skoro dwudziestogroszowek jest 3x to dwuzlotowek bedzie 3x−5
2 zlotowki beda mial laczna wartosc 2(3x−5) zl
7 paź 11:52
iteRacj@:
bardzo dziękuję za balladę, niestety wyjeżdżam już z domu,
na pewno ktoś inny zaraz rozwiąże zadanie, jak nie to wieczorem wpiszę rozwiązanie
7 paź 12:12
Pompka : Dobrze .Przyjemnego wypoczynku zycze
7 paź 12:17
Pytający:
Dobrze rozwiązałaś,
Pompko.
7 paź 12:37
Pompka : dziekuje
7 paź 12:38