Zbadaj monotoniczność ciągu
Neeve: | | nn | |
Trzeba zbadać monotoniczność ciągu : an= |
| |
| | n! | |
| | nn+1 | | nn | |
Jak to z z tą silnią zrobić; doszedłem do momentu an+1−an= |
| − |
| |
| | (n+1)! | | n! | |
Proszę o pomoc
7 paź 11:37
Adamm:
| an+1 | | | | (n+1)n+1n! | |
| = |
| = |
| = |
| an | | | | (n+1)!nn | |
| | (n+1)n+1n! | | (n+1)n | | 1 | |
= |
| = |
| = (1+ |
| )n > 1 |
| | (n+1)n!nn | | nn | | n | |
więc ciąg jest rosnący
7 paź 11:40
Neeve: jak to wyszło bo patrze i nie wiem
7 paź 12:04
Adamm:
Starałem się tłumaczyć krok po kroku, więc nie wiem czego ty nie rozumiesz.
7 paź 12:07
Neeve: nic nie wytłumaczyłeś tylko napisałeś
7 paź 12:28
Krzysiek60: to tylko przeksztalcenia
(n+1)n+1= (n+1)n*(n+1)
(n+1)!= n!(n+1)
7 paź 12:34
Pytający:
Dobrze, że Ty wytłumaczyłeś, czegóż nie rozumiesz. Dopytaj konkretniej, a może ktoś wyjaśni.
7 paź 12:35