Uczniowie
Pompka : W pewnej szkole jest a uczniow i x dziewczat
| | 1 | | 2 | |
Okulary nosi |
| dziewczat i |
| chlopcpw |
| | 5 | | 11 | |
Ilu uczniow nosi okulary?
zapisalem to tak
Dobrze ?
7 paź 10:41
Pompka : Pytam bo w ksiazce jest inna odpowiedz i sa bledy bo np suma katow w trojkacie = 190o
7 paź 10:51
iteRacj@: tak
7 paź 10:51
iteRacj@: założyłam, że każdy uczeń jest albo dziewczynką albo chłopcem
7 paź 10:53
iteRacj@: a jaka odpowiedź jest w podręczniku?
7 paź 10:54
Pompka : Dziekuje . U mnie wszkole nie ma gender
| | 1 | | 2 | |
Odpowiedz jest taka |
| x+ |
| a |
| | 55 | | 11 | |
7 paź 10:58
iteRacj@: Czyli uczniowie szkoły to tylko chłopcy.
Ja zrozumiałam określenie uczniowie szkoły czyli wszyscy, którzy się w niej uczą: dziewczynki i
chłopcy.
Ale z odpowiedzi w podręczniku wynika, że uczniowie = chłopcy. Przyjmij odpowiedź taką jak jest
w podręczniku.
7 paź 11:07
Pompka : To byl podpunkt tego zadania
Predziej pytali sie ilu jest chlopcow w szkole i odp byla (a−x) wiec dlatego sie
zastanawialem
7 paź 11:13
iteRacj@: a jednak
uczniowie szkoły to wszyscy, którzy się w niej uczą:
dziewczynki i chłopcy
zaraz poprawiam
7 paź 11:26
iteRacj@: ostatecznie
| 1 | | 2 | | 1 | | 2 | | 2 | |
| x+ |
| (a−x)= |
| x+ |
| a− |
| x= |
| 5 | | 11 | | 5 | | 11 | | 11 | |
| | 11 | | 2 | | 10 | | 1 | | 2 | |
= |
| x+ |
| a− |
| x= |
| x+ |
| a |
| | 55 | | 11 | | 55 | | 55 | | 11 | |
7 paź 11:29
Pompka : Widze juz . To po uproszczeniu wyszlo
Jeszcze raz wiekie dzieki
7 paź 11:32