Indukcja matematyczna
Indor: Hej,
mam problem ze zrozumieniem fragmentu rozwiązania:
Znaleźć un , jeśli wiadomo, że u1 = 1 i że dla dowolnego naturalnego k>1 zachodzi równość:
uk = uk−1 + 3
Wskazówka: u1 = 3*1 − 2 , u2 = 3*2 − 2
Kłopot sprawia podany w książce dowód drugiego twierdzenia indukcji matematycznej:
Niech
Sk = 2k − 1
Wówczas
Sk+1 = Sk + 2k = 2k+1 − 1
Dlaczego dodajemy 2k do Sk ?
7 paź 09:11
Indor: Chwilka, pomyliłem treść.
7 paź 09:13
Indor: Znaleźć sumę Sn= 1+ 2 + 22 + 23 + ... + 2n−1
Wskazówka
1o S1 = 2−1 S2 = 22 −1 S3=23−1 lub 2o rozpatrzyć 2Sn−Sn.
7 paź 09:16
Indor: Uno momento, właśnie włącza się tryb rozumienia.
7 paź 09:17
Indor: Dobrze, poddaję się, proszę o pomoc. Rozumiem wskazówkę, ale nie rozumiem fragmentu Sk + 2k.
7 paź 09:20
Adamm:
Sn = 1+2+22+...+2n−1
(2−1)Sn = 2(1+2+22+...+2n−1) − (1+2+22+...+2n−1)
Sn = 2+22+23+...+2n − (1+2+22+...+2n−1)
Sn = 2n−1
7 paź 09:23
Indor: Dlaczego w ten sposób? Do czego dążymy?
7 paź 09:39