Wartość bezwzględna
kasia: |x−y|<3
2|x| − 3|y| > 6
Jak rysuje się takie wykresy?
7 paź 08:38
kasia: Czy trzeba tu rozważać 4 przypadki:
x,y>=0
x,y<0
x<0 y>=0
x>=0 y<0
i umieścić na jednym rysunku?
7 paź 09:04
Adamm:
można
7 paź 09:10
kasia: A jaki jest inny sposób?
7 paź 13:49
kasia: |x| + |y|<3
czy z tego wychodzi latawiec? rozwiązanie nierówności to ten obszar w środku latawca?
7 paź 14:56
Krzysiek60: Latawiec raczej nie .Raczej kwadrat i to co w srodku
7 paź 14:59
kasia: Tak, tak, przekręcony kwadrat.

Czyli np. pierwszy przypadek x>=0, y>=0, wtedy y<−x+3, więc rysuję i zamalowuję tylko ten
trójkąt, gdyż muszę patrzeć na dziedzinę, tak? I odpowiednio 4 razy dla innych przypadków.
Zgadza się?
7 paź 15:01
Krzysiek60:

Dla 1 przypadku zamalowujesz tak jak piszsesz bez linii y=−x+3
Tutaj dziedzina to chyba nie ma nic wspolnego z tym
7 paź 15:08
kasia: Dokładnie o to mi chodziło. Dzięki
7 paź 17:08
Mila:

|x| + |y|<3
|y|<3−|x|
1) y≥0 ( punkty nad osią OX)
|y|=y
y<3−|x| punkty pod wykresem funkcji: y=3−|x| i nad osią OX
2) y<0
|y|=−y
−y<3−|x|⇔
y>|x|−3 punkty nad wykresem funkcji: y=3−|x| i pod osią OX
7 paź 21:49
Mila:

1)
|x−y|<3
2|x| − 3|y| > 6
|x−y|<3⇔
−3<x−y<3 rozpiszemy na dwie nierówności
x−y>−3 i x−y<3
x+3>y i x−3<y⇔
y<x+3 i y>x−3 obszar między prostymi y=x−3 i y=x+3
2)
2|x|−3|y|>6
a)
y≥0
2|x|−y>6
2|x|−6>y
y<2|x|−6
to narysuję w następnym wątku.
7 paź 22:00
iteRacj@: Mila w 2/ zgubiłaś trójkę 2|x|−3y>6
7 paź 22:06
Mila:

2)
2|x|−3|y|>6
a)
y≥0
|y|=y
2|x|−3y>6
2|x|−6>3y
| 2 | | 2 | |
y< |
| |x|−2 obszar poniżej wykresu f. y= |
| |x|−2 |
| 3 | | 3 | |
b)y<0
|y|=−y
2|x|−3*(−y)>6
2|x|+3y>6
3y>−2|x|+6
| 2 | |
y>− |
| |x|+2 obszar powyżej wykresu |
| 3 | |
7 paź 22:22