schab i kosci
Pompka : To drugie
W sklepie miesnym ceny sa ustalone tak ze jego wlasciciel nic nie traci ani nic nie zyskuje na
oddzieleniu schbu od kosi
Ile przecietnie waza kosci a ile mieso w 1kg schabu z koscia ?
Ceny
1kg schabu z koscia −− 13 zl
1kg schabu bez kosci −−− 16 zl
1kg kosci bez schabu −−−4 zl
Bardzo prosze o rozpisanie
7 paź 00:32
ford:
Niech funkcja y=ax+b
gdzie
y = % mięsa w schabie
x = cena mięsa
Do wykresu tej funkcji należą punkty
(4,0) oraz
(16,100)
Wyznaczamy wzór tej funkcji a zatem:
{0 = 4a+b
{100=16a+b
poprzez wstawienie x=13 do powyższego wzoru obliczymy % mięsa:
| | 3 | | 1 | |
Zatem w 1kg schabu z kością mięso waży |
| kg, a kość |
| kg |
| | 4 | | 4 | |
7 paź 01:07
Pompka : dziekuje .
Zadanie z klasy 8 i myslaem ze bedzie jakies rownanie
7 paź 01:13
ford:
da się też równaniem
x − ilość mięsa w 1kg schabu z kością
1−x − kości
4*(1−x) + 16*x = 13
rozwiąż
zrobiłem funkcją bo równanie jakoś nie chciało mi do głowy przyjść
7 paź 02:09