Algebra - grupy
Uczący_Się: Uzasadnić, że jeżeli f jest epimorfizmem grup (G, *) i (H, Δ) oraz e jest elementem neutralnym
grupy G, to f(e) jest elementem neutralnym grupy H. Niedawno zacząłem studia, a pierwszy
wykład z Algebry (np to zadanie) mnie położył. Proszę o pomoc !
7 paź 00:17
PW: Nie chcę być złośliwy. To są początki i trzeba mocno przysiąść, żeby przyswoić definicje.
Inaczej nic z tego nie będzie. Początki tej "algebry wyższej" nie są trudne, pod warunkiem że
ma się w głowie wszystkie definicje i twierdzenia.
W tym zadaniu nie ma nic trudnego, jeżeli wiemy co to jest element neutralny grupy i co to jest
epimorfizm.
7 paź 00:48
Uczący_Się: Wiem, że element neutralny to taki, który po prostu nie zmieni dowolnego elementu grupy.
Epimorfizm to homomorfizm (tutaj ten warunek h(a * b) = h(a) ◯ h(b) ) plus surjekcja funkcji.
Pojęć nie znam tak bardzo dobrze, przyznam, że nie lubię wkuwać bez zrozumienia tematu, a tutaj
tak jest.
Zadanie dalej pozostaje dla mnie trudne
7 paź 01:05
Adamm:
jeśli f jest homomorfizmem grup (G, •) i (H, *)
f(eG) * f(eG) = f(eG • eG) = f(eG) = eH * f(eG)
z reguły skracania
f(eG) = eH
c. n. d.
7 paź 09:17
UczącySię: Czy wystarczy powiedzieć, że jeśli f jest epimorfizmem czyli grupy są takimi samymi suriekcjami
to maja ten sam el. Neutralny ? Tego co napisał Adamm trochę nie rozumiem, skąd to wynika ...?
10 paź 00:24
Adam:
f(eG) * f(eG) = f(eG * eG)
Bo f jest homomorfizmem.
f(eG * eG) = f(eG)
Bo eG jest elementem neutralnym
f(eG) = eH * f(eG)
Bo eH jest elementem neutralnym
Reguła skracania mówi, że dla dowolnej grupy G:
∀x, y, z∊G xz=yz ⇒ x=y
Zatem
f(eG)f(eG) = eHf(eG) ⇒ f(eG) = eH
10 paź 07:51