Jaja z kurnika
Pompka : Mam jeszcze dwa zadania z ktorymi sobie nie poradze
Pierwsze
Gospodyni zebrala jajka w kurniku . Moze je zapakowac do pojemnikow po 6 jajek albo po 10 jajek
. W kazdym przykadku zostanie jej 5 jajek
Jesli wybierze tylko wieksze pojemniki to zuzyje ich o 4 pojemniki mniej niz gdyby uzyla tylko
mniejszych
Ile gosposia zebrala jaj ?
7 paź 00:07
Pompka : Prosilbym o rownanie i ewentualnie jakies wytlumaczenie .Obliczenia zrobie
7 paź 00:11
ford:
m − liczba mniejszych pojemników
w − liczba większych pojemników
6m+5 = 10w+5
w = m−4
rozwiązujesz układ równań, myślę że dalej sobie poradzisz.
Odp. to 65 jaj
7 paź 00:12
Pompka : Wiec
6m+5= 10(m−4)+5
−4m=−40
m=10
m*6+5= 65 jajek
7 paź 00:21