Graniastosłup prosty w podstawie równoległobok
Michał: Hej, mam jeszcze jedno dziwne zadanie, w którym się zaciąłem.
Podstawą graniastosłupa prostego jest równoległobok o bokach 2,4, którego kąt ostry jest równy
60.
Krótsza przekątna graniastosłupa tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 30. Oblicz pole całkowite.
Obliczyłem przekątną w podstawie x2 = 42 − 22 = 16 − 4 = 12
x = √12 = 2√3
I szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak brnąć dalej.
6 paź 23:55
humanista: twierdzenie pitagorasa, gdzie przekątna graniastosłupa jest przeciw prostokątna, a
przyprostokatnymi są krawędź boczną(wysokość) i przekątna podstawy
7 paź 00:02