wiek
Pompka : Basia jest o 5lat starsza od Agnieszki
Rok temu byla 2 razy starsza od Agnieszki
Ile lat ma Agnieszka ?
x+5 = 2(x−1)
x+5= 2x−2
−x=−7
x=7 i to jest zle
6 paź 23:40
a7: y=x+5
y−1=2(x−1)
rozwiązujemy taki układ równań i wychodzi
x+4=2x+2
x=2 (wiek Agi)
6 paź 23:44
a7: ?
6 paź 23:45
a7: przepraszam x=3
6 paź 23:45
a7: sorki x+4=2x−2 , więc x=6
to z pośpiechu
6 paź 23:47
a7: teraz się zgadza
6 paź 23:47
Mila:

x+4=2(x−1)
x=6 lat Agnieszka
6+5=11 Basia
Spr. rok temu
A−5
B−10
10=2*5
zgodność
odp. Agnieszka ma 6 lat.
6 paź 23:49
Pompka : W odpowiedzi jest. Ma 6 lat
6 paź 23:49
Pompka : Teraz rozumiem . dziekuje
6 paź 23:51
a7: No tak
y− wiek Basi
x− wiek Agi
y=x+5 − Basia(y) ma teraz pieć lat więcej niż Aga(x)
y−1 = 2(x−1) −Basia rok temu (y−1) miała 2 razy tyle co Aga rok temu x−1
x+5 − 1=2x−2
x=6
6 paź 23:53