Pokoje
Pompka : mam problem z zadaniami tekstowymi
W motelu jest 74 miejsc noclegowych . Pokoi dwuosobowych jest o 10 wiecej niz jednoosobowych a
poloi trzyosobowych jest 3 razy mniej niz pokoi dwuosobowych
Sa jeszcze 3 pokoje czteroosobowe.Ile pokoi jest w tym motelu ?
x− pokoje jednoosobowe
x+10 pokole dwuosobowe
| x+10 | |
| − pokoje 3 osobowe |
| 3 | |
Ulozylem takie rownanie
6x+66+x+10= 222
7x=146
x= nie wychodzi calkowita
6 paź 22:55
iteRacj@: w równaniu dodajesz miejsca noclegowe do pokojów,
zapisz wszędzie ilość miejsc noclegowych
6 paź 23:00
Pompka : Nie bardzo to wiem jak zapisac
6 paź 23:03
iteRacj@:
x − ilość pokojów jednoosobowych
x*1 − ilość miejsc w pokojach jednoosobowych
x+10 − ilość pokojów dwuosobowych
(x+10)*2 − ilość miejsc w pokojach jednoosobowych
...
równanie
x*1+(x+10)*2+... =74
czy to jest zrozumiałe?
6 paź 23:08
iteRacj@: oczywiście (x+10)*2 − ilość miejsc w pokojach dwuosobowych
6 paź 23:09
Mila:
liczba miejsc:
| | x+10 | |
x*1+(x+10)*2+ |
| *3+3*4=74 |
| | 3 | |
6 paź 23:09
Pompka : dziekuje .
6 paź 23:13
Pompka : | | x+10 | |
x+2(x+10)+ |
| *3+12= 74 |
| | 3 | |
x+2x+20+x+10+12=74
4x= 32
x=8 jednoosobowch
x+10=18 dwuosobowych
| x+10 | |
| = 6 pokoi 3 osobowych |
| 3 | |
3 pokoje 4 osobowe
Razem 8+18+6+3= 35 pokoi
6 paź 23:23
iteRacj@: teraz super, już jest dobrze policzone
7 paź 10:20
Pompka : Dzien dobry i dziekuje
7 paź 10:32