Znajdź pierwiastki następujących wielomianów w dziedzinie zespolonej
rivit: Znajdź pierwiastki następujących wielomianów w dziedzinie zespolonej
f(z) = z4 − (2i − 1)12
jak to ugryźć?
6 paź 21:49
Mila:
z4 − (2i − 1)12=0⇔
(z2−(2i−1)6)*(z2+(2i−1)6)=0
(z−(2i−1)3)*(z+(2i−1)3)*(z2−i2*(2i−1)6)=0
z=(2i−1)3 lub z=−(2i−1)3 lub (z−i*(2i−1)3)=0 lub z+i*(2i−1)3)=0
z=11−2i lub z=−11+2i lub z=2+11i lub z=−2−11i
======================================
6 paź 21:57
rivit: Jak obliczyłaś z=(2i−1)3? próbuję zamienić na postać trygonometryczną ale nijak nie wiem jak
kąty wtedy bo pojawia się pierwiastek z 5...
6 paź 22:11
Adamm:
Właśnie to jest takie zadanie, żeby nie można było sobie podstawić pod postać trygonometryczną
6 paź 22:14
Adamm:
z4 = (2i−1)12
z = εi (2i−1)3, gdzie εi to rozwiązania ε4=1, czyli 1, −1, i, −i
6 paź 22:16
Mila:
(a−b)3=a3−3a2b+3ab2−b3
albo
(2i−1)2*(2i−1)=...
(2i−1)3=(2i)3−3*(2i)2*1+3*2i*12−13=
=8i2*i−3*4*i2+6i−1=−8i+12+6i−1=11−2i
6 paź 22:30
rivit: A moglbys wyjasnic dlaczego tak się robi i co to wlasciwie jest?
Bo probowalem pierwiastek wyciagac, ale wlasnie zauwazylem ze przeciez powinny byc 4
rozwiazania, a mam jedno. Skąd się pojawia to ε
6 paź 22:31
Adamm:
a jakbyś miał np.
x4 = 24, w rzeczywistych, to ile byś miał rozwiązań?
6 paź 22:42
rivit: Przykład jest analogiczny.
x = ε * 2 ; ε = { 1, −1 }
A czym jest ten ε, w sensie jak to nazwać?
Traktuje to jak taki 'modyfikator', który mi pozwala znaleźć resztę rozwiązań.
6 paź 22:49
Adamm:
z4 = (2i−1)12 (*)
teraz jeśli ε∊{1, −1, i, −i}, to
(εz)4 = ε4z4 = z4
tak więc, jeśli z jest rozwiązaniem równania (*), to również εz jest takim rozwiązaniem
ale wiadomo, z podstawowego twierdzenia arytmetyki, że każdy wielomian
ma pierwiastków tyle, ile wynosi jego stopień (z dokładnością do krotności)
pierwszy pierwiastek łatwo zobaczyć, to po prostu (2i−1)3
a że z, −z, iz, z są wszystkie różne, to muszą być to wszystkie pierwiastki
6 paź 23:06
Adamm:
podstawowe twierdzenie algebry, nie arytmetyki
6 paź 23:07
rivit: Super! dzięki wielkie
6 paź 23:09