matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Określ liczbę rozwiązań równania |2x -U{4-x^2}{|x-2|}|=p
kropka:
4−x
2
Określ liczbę rozwiązań równania |2x −
|=p w zależności od wartości parametru p.
|x−2|
6 paź 21:29
Mila:
Metoda graficzna. 1)x−2≠0⇔x≠2 |x−2|=
df
x−2 dla x>2 |x−2|=−x+2 dla x<2
2−x)*(2+x)
f(x)=|2x−
|
|x−2|
1) x>2
(2−x)(2+x)
f(x)=|2x−
|
x−2
f(x)=|2x+2+x| f(x)=|3x+2| 2) x<2
(2−x)(2+x)
f(x)=|2x−
|
−x+2
f(x)=|2x−2−x|=|x−2| a)p≤0 − brak rozwiązań b) p∊(0,8> jedno rozwiązanie c)p>8− dwa rozwiązania
======================
6 paź 22:25