Graniastosłupy - trudne
Michał: Witam, bardzo proszę o rozwiązanie poniższego zadania ponieważ sobie z nim nie radzę.
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna jest dwa razy dłuższa od krawędzi
podstawy
(krawędź podstawy ma dł. 2√3). Oblicz:
− Sinus kąta między przekątną ściany bocznej a przekątną podstawy, wychodzącymi z tego samego
wierzchołka.
(Z moich obliczeń wyszedł mi bardzo dziwny pierwiastek dlatego proszę o rozwiązanie, z góry
bardzo dziękuję)
6 paź 21:19
Mila:
Jaki masz wynik?
6 paź 21:25
6 paź 21:32
Michał: Coś baardzo musiałem pokręcić bo wyszło mi 12
√30/60

Dlatego bardzo bym prosił o rozpisanie.
6 paź 21:35
Janek191:
Oblicz długość przekątnej kwadratu ( podstawy:graniastosłupa)
d = 2
√3*
√2 = 2
√6
Długość przekątnej ściany bocznej − tw. Pitagorasa
x
2 = ( 2
√3)
2 + ( 4
√3)
2 = 12 + 48 = 60
Wysokość Δ równoramiennego
h
2 = x
2 − (
√6)
2 = 60 − 6 = 54 = 9*6
h = 3
√6
| | h | | 3√6 | | 3 √6 | | 3 | | 3 √10 | |
sin α = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | x | | √60 | | √6*√10 | | √10 | | 10 | |
6 paź 21:49
Michał: Oooo, dziękuję za wyjaśnienie. Błąd popełniłem już na samym początku i to przez niego wynik
wyszedł taki dziwny. Pozdrawiam
6 paź 22:01
Janek191:
6 paź 22:02
Mila:
Też mam taki wynik jak u Janka.
6 paź 22:36