Jak to obliczyć?
Alfred: Punkty A (3, −1) i B (−5,3) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego ABC, w którym |AC|=|BC|.
Wyznacz równanie prostej zawierającej wysokość prowadzoną z wierzchołka C.
Proszę pomocy
6 paź 20:40
the foxi:
punkty A i B tworzą podstawę trójkąta
wysokość trójkąta równoramiennego przechodzi przez środek podstawy
| | 3−(−1) | | 1 | |
współczynnik kierunkowy prostej zawierającej punkty A i B: aAB= |
| =− |
| |
| | −5−3 | | 2 | |
więc współcznnik kierunkowy prostej zawierającej wysokość to a
h=2
zatem prosta zawierająca wysokość jest postaci y=2x+b
oblicz współrzędne środka odcinka AB i podstaw je do równania prostej, by wyliczyć B
6 paź 20:46
Krzysiek60: W trojkacie rownoramiennym wysokosc jest tez symetralna podstawy
Symetralna to zbior punktow odleglych jednakowo od koncow odcinka
A=(3−1) B=(−5,3)
Wobec tego
√(x−3)2+(y+1)2= √(x+5)2+(y−3)2 (podniszse obie strony do potgi drugiej
(x−3)2+(y+1)2= (x+5)2+(y−3)2
x2−6x+9+y2+2y+1= x2+10x+25+y2−6y+9
−6x+2y+10−10x+6y−34=0
−16x+8y−24=0 (dziele przez 8
−2x+y−3=0 (postac ogolna
y=2x+3 postac kierunkowa
6 paź 21:26
Janek191:
6 paź 21:42
the foxi:
Krzysiek ciekawy sposób, warto zapamiętać
6 paź 22:00
Krzysiek60: Mila i
PW tez o nim pisali

mam problem z Firewoksem . Nie zmniejsza mi obrazu gdy mam pelny ekram i daje na to srodkowe
okienko (ledwo obraz drgnie
przeszkadza mi to bo nie moge dac zadanka na pulpit . Internet Explorer dziala
6 paź 22:07