Okres podstawowy funkcji
Oskar: Wyznacz podstawowy okres
f(x) = sin(πx/3) + cos(πx/5)
6 paź 20:22
_: sin(πx/3) ma okres 3/π razy okres sinusa
cos(πx/5) ma okres 5/π razy okres cosinusa
Jeżeli znajdziesz najmniejszą liczbę taką, że jednocześnie jest całkowitą wielokrotnością
okresu sin(πx/3) i okresu cos(πx/5) to znajdziesz okres całej funkcji f.
6 paź 21:14
Mila:
f(x) = sin(πx/3) + cos(πx/5)
g(x)=sin (ax)
T=2π− okres zasadniczy funkcji y=sinx
================
| | 2π | |
Tp= |
| =6 −okres zasadniczy funkcji p(x) |
| | | |
NWW(10,6)=30
T
f=30 −okres zasadniczy funkcji f(x)
6 paź 21:41