Parametr
Lila: Naszkicuj wykres funkcji y=g(k) która każdej wartości parametru k(k∊R) przyporzadkowuje liczbę
rozwiązań równania |x2 +2x−3|=k|x+3|
Błagam o pomoc kompletnie nie rozumiem
6 paź 19:47
the foxi:
|x2+2x−3|=|x+3|*|x−1|
|x+3|*|x−1|=k|x+3| |: |x+3|, x≠−3
|x−1|=k
dla jakich wartości parametru k równanie ma jedno rozwiązanie, dla jakich dwa, a dla jakich
zero?
6 paź 19:54
iteRacj@:
i jeszcze uwzględnijcie, że x=−3 należy do dziedziny
6 paź 20:04
piotr: dla każdego k∊R równanie ma co najmniej jedno rozwiązanie x = −3
6 paź 20:07
6 paź 20:46
Lila: Nie rozumiem kompletnie mógłby ktoś to rozpisać całe będę bardzo wdzięczna
7 paź 10:35
iteRacj@:
początek tak jak u foxiego o 19:54
|x+3|*|x−1|=k|x+3|
|x+3|*|x−1|−k|x+3|=0
|x+3|(|x−1|−k)=0
1/ D=R, więc x=−3 należy do dziedziny
i (tak jak napisał piotr), dla każdego k∊R równanie ma co najmniej jedno rozwiązanie x=−3
dzieje się tak dlatego, że wtedy pierwszy czynnik przyjmuje wartość zero |x+3|=0 niezależnie od
wartości k
2/ czy rozwiązań jest więcej niż jedno zależy od tego, czy drugi czynnik przyjmie wartość 0
|x−1|−k=0 i tę równość musisz rozwiązać
7 paź 10:49