Przekształć poniższe równanie
lua: Przekształć poniższe równanie do postaci liniowej y=ax+b
k = log5 (A*C + B)
6 paź 19:43
xyza:
no sam jestem ciekaw jak chcesz to zrobic.
chyba ze zrobiesz jakies podstawienie typu
b = 5k
6 paź 20:01
lua: trzeba podstawić za coś x i y
6 paź 20:13
lua: Przekszałciłam to do równania 5k = A*C + B i zastanawiam się czy dalej mogę coś jeszcze z tym
zrobić czy po prostu za 5k podstawić y, a za C x.
6 paź 22:09
lua: Może treść całego zadania pomoże, liczyłam na różne sposoby ale w kolejnych punktach zadania
błędy maksymalne wychodzą większe od wartości dla których licze błąd.
Przewodnictwo właściwe k roztworu pewnego elektrolitu przy wysokich stężeniach zależy od
stężenia w sposób logarytmiczny, zgodnie z równaniem typu k log5(A*C+B) gdzie A, B to stałe.
W tabeli przedstawiono kilka wartości przewodnictwa Właściwego k dla różnych stężeń.
Przekształcić powyższe równanie do postaci liniowej y=ax+b;
Mam podane numery próbki i różne stężenia przy danych przewodnictwach.
7 paź 17:15