Dowód
studia: Udowodnij:
13 + 23 + 33 + ... + n3 = (1+2+3+...+n)2 = n2 (n+1)2 /4
Czy mogę ten środek zapisać w postaci sumy ciągu (miałoby to taki wzór: 1/4 n2 (n+1)2) i
wtedy z zasady indukcji mat. udowodnić, że lewa strona = środek, a środek = prawa strona?
6 paź 19:42
Adamm:
tak
6 paź 19:43
studia: Dziękuję

Z ciekawości... jeśli nie sięgając po wzór na sumę ciągu, jak poradzić sobie ze
środkiem?
6 paź 19:45
Adamm:
Sprawdzamy przypadek początkowy, i zakładamy że
13+23+...+n3 = (1+2+...+n)2 = Sn2
wtedy
13+23+...+(n+1)3 = Sn2+(n+1)3
Sn2+(n+1)3 − (Sn+n+1)2 = ... = 0
i udowodniliśmy tezę indukcyjną
należy przy okazji skorzystać z tego, że Sn = n(n+1)/2
6 paź 19:48
studia: Aha, okej, dziękuję.
6 paź 19:54