układ równań
Clst: Mógłby ktoś pomóc i wytłumaczyć jak rozwiązać taki układ równań?
2xy = x
√x2+y2 + 2x2 = y2
Mogę podstawić do drugiego równania pierwsze, i wtedy wychodzi
√(2xy)2+y2 + 2*(2xy)2 = y2
ale co dalej?
6 paź 18:33
Adamm:
skoro 2xy=x to
x=0 albo 2y=1
6 paź 18:38
Clst: x=0 chyba być nie może bo drugie równanie by się nie zgadzało?
A jak postawię y= 1/2
to i tak wychodzi √x2+1/4+x2=1/8 i nie wiem co dalej z tym zrobić
6 paź 18:43
Adamm:
gdy x=0, to
√y2 = y2
|y| = y2 = |y|2
|y| = 0 lub |y|=1
y=−1 lub 0 lub 1
jeśli y=1/2
√x2+1/4+x2=1/4
ale prawa strona jest ≥√1/4 = 1/2 > 1/4
więc równości być nie może
6 paź 18:54