Wielomiany.
cardi bardi : Dany jest wielomian W(x)=x4−3x2+5. Nie wykonując dzielenia, wyznacz resztę z dzielenia
wielomianu przez wielomian (x−2)(x+3)(x−1).
Generalnie to wiem o co w tym chodzi, zapisałem W(x)=(x−2)(x+3)(x−1)Q(x)+R(x), a
R(x)=ax2+bx+c, tylko właśnie nie rozumiem, dlaczego reszta ma akurat taką postać. Proszę o
wytłumaczenie.
6 paź 18:22
Pompka : Nie wiem jak to zrobic ale reszta bedzie miala postac R(x)=bx+c
dzielisz wielomian stopnia 4 przez wielomian stopnia trzeciego
6 paź 18:27
cardi bardi : W odpowiedziach jest napisane, że reszta ma postać ax2+bx+c.
6 paź 18:30
Adamm:
tak, bo dzielisz przez wielomian 3 stopnia, więc reszta jest o jeden mniejszego
W(2)=R(2)
W(−3)=R(−3)
W(1)=R(1)
masz układ 3 równań
6 paź 18:35
cardi bardi : Dziękuję bardzo!
6 paź 18:36
Pompka : Dziekuje tez Adamm za poprawienie i pokazanie rozwiazania
6 paź 18:38
Mila:
W(1)=3
W(2)=2
4−3*2
2+5=16−12+5=9
w(−3)=(−3)
4−3*3
2+5=59
Stopień wielomianu R(x) jest mniejszy od stopnia wielomianu przez który dzielimy.
R(x)=ax
2+bx+c
R(1)=3=a+b+c
R(2)=9=4a+2b+c
R(−3)=59=9a−3b+c
rozwiąż układ równań
http://www.matmana6.pl/dzielenie-wielomianow
6 paź 18:40
Pompka : Wyszla mi reszta postaci R(x)= 4x2−6x+5
6 paź 20:04
Mila:
Zgadza się.
6 paź 20:08
Pompka : Troche sie nameczylem przy tym ukladzie
6 paź 20:10
Mila:
To pomogę:
a+b+c=3
4a+2b+c=9
9a−3b+c=59
==========
(2−1), (3−2)
3a+b=6
5a−5b=50 /:5
============
3a+b=6
a−b=10
+ −−−−−−− dodaję stronami:
4a=16
a=4, 12+b=6 to b=−6
do (1)
4+(−6)+c=3
c=5
a=4,b=−6,c=5 i gotowe
================
6 paź 20:33