Zaznacz zbiór w układzie współrzędnych.
Karolina: W prostokątnym układzie współrzędnych XOY zaznacz zbiór:
A = {(x,y): x in\ R i y in\ R i 4log25(x−2y)+9log3(2x+y) \< 25log5√5 }
Oblicz pole i długość brzegu figury A
6 paź 18:02
Adamm:
znak "∊" masz na górze
klikasz, i wyskakuje
6 paź 18:09
Adamm:
Jesteś pewna że tam jest 4log25(x−2y) ? Bo to tylko komplikuje sprawy
6 paź 18:11
Karolina: U mnie te znaki nie były widoczne, teraz otworzyłam stronę w innej przeglądarce i już je mam.
dzięki!
oczywiście, że zrobiłam tam błąd... tam jest 2 w podstawie. umiem to sprowadzić do jakiejś
sensowniejszej nierówności, wiem że podstawy się "skracają" itd, ale co dalej z tym zrobić?
Chyba jednak pora założyć konto, wtedy będę mogła edytować?
6 paź 19:42
Mila:
czy x,y∊R? Czy nierówność ostra?
4log2(2−y)+9log3(2x+y)<25log5(√5) taki zapis?
6 paź 20:22
iteRacj@: chyba tak Milu
4log2(x−2y)+9log3(2x+y) < 25log5√5
zał. x−2y>0 , 2x+y>0
i wtedy (2log2(x−2y))2+(3log3(2x+y))2 < (5log5√5)2
6 paź 20:33
iteRacj@: już widzę w poleceniu, dlaczego podejrzewasz nieostrą nierówność : )
6 paź 20:36
Karolina: A = {(x,y): x∊R i y∊R i 4
log5(x−2y)+9
log3(2x+y) ≤ 25
log5√5 }
Wybaczcie to zamieszanie, teraz kiedy już widzę te znaki to myślę że będzie łatwiej

naprawdę nie wiem o co chodzi. na chromie po prostu je ucięło, na firefox wszystko ok..
6 paź 20:57
Mila:

Ja źle przepisałam pierwszą liczbę logarytmowaną.
D:
x−2y>0 i 2x+y>0
2
log2(x−2y)2+3
log3(2x+y)2<5
log5(√5)2
(x−2y)
2+(2x+y)
2<5⇔
x
2+y
2<1 i (x,y)∊D
6 paź 20:59
Karolina: iteRacj@ Do tego już niestety doszłam, poprzeliczałam na kilka sposobów w nadziei że coś się
skróci ale nawet z prostą formą nie mam pojęcia co zrobić dalej...
nie rozumiem w ogóle jak mam zaznaczyć taki wzór w układzie współrzędnych
6 paź 21:00
iteRacj@:
już Mila to wyjaśniła
6 paź 21:07
Mila:
| | 1 | |
Proste y= |
| x i y=−2x są prostopadłe. |
| | 2 | |
Masz ćwiartkę koła.
6 paź 21:27
Mila:
Przepraszam, masz dobrze, ja stosuję inną metodę, Twój zapis dobry
6 paź 21:48
iteRacj@:
uff : )
6 paź 21:49