systemy liczbowe
walec: Cześć może ktos jest w stanie pomoc mam zadanie :
11101110(2)+11011(2)=?(2)
(2)−−−> zapis oznacza ze liczby sa w systemie binarnym, tyle umiem policzyć, znalazłem w
internecie
wychodzi: 100001001(2)
Ale problem to 2 czesc zadania :
Ile wyniósłby wynik przy zalozeniu, ze do zapisu liczb uzylibysmy osmiobitowego typu danych?
Ile wyniósłby wynik przy zalozeniu ze do zapisu liczb uzyjemy osmiobitowego
typu danych o dolnym zakresie liczb równym 0?
Tego juz w googlach nie moge znalezc xD
6 paź 17:58
walec: Ile wyniósłby wynik przy zalozeniu ze do zapisu liczb uzyjemy osmiobitowego typu danych o
dolnym zakresie liczb równym 0?
To polecenie jest do zadania :
1011(2)−1111(2)=?(2)
I tu widze ze juz normalnie nie da sie lub nie umiem odjac wiec nie wiem co jest nie tak xD
6 paź 18:00
walec: ref
6 paź 20:33
xyza:
nie wiem rowniez o co chodzi z dolnym zakresem liczby...
dla sumy
111011102+110112
gdy mamy tylko 8 bitow to otrzymamy wynik niepoprawny (przepelnienie/nadmiar), rowny
000010012 = 910
chociaz zalezy jak masz zdefiniowany znak czy pierwszy bit (najstarszy) oznaczajacy 0 −
dodatnia liczba, a 1−ujemna liczba
natomiast odejmowanie zapisuje sie jako dodawanie liczby przeciwnej
a mianownicie chcemy dodac liczbe − 11112
jak sie tworzy liczbe ujemna
wezmy sobie liczbe 5: 0101
zamieniamy 0−>1 i 1−>0 czyli otrzymujemy 1010
a nastepnie dodajemy 1 czyli
1010
1
−−−−
1011
i tak oto mamy liczbe ujemna
a wiec zeby odjac 11112 to zamieniamy to na 00012
i teraz dodajemy czyli mamy
1011
0001
−−−−−−
1100 −−> czyzby wynik to 12? otoz nie
wynik to jest liczba −8 +4 = − 4
najstarszy bit ma jedynke i jest na pozycji wartosci −8 wiec mamy −8
a mlodsze bity dodajemy
W sumie teraz pokrecilem troche, ale tak samo mozna stworzyc liczbe ujemna
zamiast negowac i dodawac jedynke.
przykladowo chcemy liczbe −6
no to piszemy ze −6 to jest −8 + 2 , a zatem 1010
i teraz druga metoda mozna sprawdzic ze faktycznie to jest to samo,
0110 <−−− liczba 6 dwojkowo
1001 <−− negacja (zamiana 1−>0 i 0−>1)
no i teraz dodanie jedynki daje wynik
1010
a zatem to jest to samo.
6 paź 21:00
xyza: W ogolnosci liczby dodatnie i ujemne rozpoznaje sie po najstarszym bicie (polozony najbardziej
po lewej stronie)
np.
01012 −−> ta liczba oznacza 510
11012 −−> ta liczba oznacza −310 albo 1310
dlatego zazwyczaj najstarszy bit oznaczamy ze "1" ma oznaczac znak ujemny, a "0" znak dodatni
6 paź 21:02