wykonaj dzialania
ja: wykonaj działania i określ czy wynik należy do zbioru liczb wymiernych czy liczb niewymiernych
poproszę o dokładne wytłumaczenie..
a) 1 − 1/3 + 1/9 − 1/27 + ....
i to wszystko podzielone przez: 0,(1) + sin330*
6 paź 17:49
Adamm:
do wymiernych
sin330o − wzory redukcyjne
1−1/3+1/9−1/27+... − wzór na sumę szeregu geometrycznego
6 paź 17:59
ja: wlasnie zrobiłem ale wychodzi mi zupełnie inny wynik, a może ktoś mi obliczyć ten szereg
geometryczny?
6 paź 18:00
Adamm:
masz iloraz = −1/3
| | 1 | | 3 | |
szereg = |
| = |
| |
| | 1−(−1/3) | | 4 | |
6 paź 18:03